İşçilerin emeği: Adana sıcağında her gün 150 ton karpuz yüklüyorlar
Adana’da başlayan karpuz hasadı ile birlikte ‘Yükleyici’ olarak bilinen işçiler, günde 400 lira ile canla başla çalışarak, 150 tona yakın karpuzu kamyonlara yükleyerek yurdun dört bir yanına gönderiyor.
Karpuz üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada yer alan ve Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 20-25’ini karşılayan Adana’da tescillenen Adana Karpuzunda hasat devam ediyor. Tarlada büyük emeklerle yetiştirilen karpuzlar, ‘loder’ adı verilen işçiler tarafından kamyonlara yüklenip Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Günde yaklaşık 150 ton karpuzu kamyonlara yükleyen işçiler, karşılığında günde ortalama 400 lira alıyor. Adana sıcağında çalışan personeller, yaptıkları işten aldıkları paralardan şikayetçi olmazken, eskisi gibi çok fazla tarım işçisinin bulunmadığına dikkat çekti.
“Sıcaktan çok etkileniyoruz”
Güneydoğu Anadolu’dan çalışmak için gelen Ziya Kaya, kadro zihniyetine sahip oldukları için çok çalıştıklarını söyledi. Kaya, “03.30 ya da 04.00 gibi kalkıp yola çıkıyoruz. Yol uzun sürüyor ve yoruluyoruz, uykusuz kalıyoruz. Çalışma saatimiz yok, sabah iş bitince kalkıyoruz. “Şu anda hava biraz soğuk ama önümüzdeki günlerde sıcaklık 40-45 dereceye ulaşacak. Sıcaktan çok etkileniyoruz ama çalışmak zorundayız” dedi. Günlük ortalama 200 ile 400 lira arasında kazandıklarını anlatan Kaya, “Ne kadar çok çalışırsak o kadar çok kazanıyoruz. Şu anda karpuz taze olduğu için günde 200 lira kazanıyoruz. Ancak hasat bol olunca günlük ücretimiz artacaktır. Günlük 150 ton mal yüklüyoruz, şartlarımız zor ama şartlar zor. Bunu yapmak zorundayız” dedi.
İşçilerden Mehmet Gökkan, “Günlük 40-45 derecede çalışıyoruz. İşçiler de uğraşıyor, günlük 150 ton karpuz yüklüyorlar. İnşallah 1 hafta sonra hasat hızlanır ve burada çalışma yapılır.” 45-50 gün. Hava sıcaklığı etkiliyor, çok sıcak. Ekmek parası ama bizim çalışmamız lazım.” dedi. – ADANA