Sivas Numune Hastanesi’nde Kanser Farkındalık Standı Açıldı
1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası nedeniyle hastanemiz Onkoloji Polikliniği önünde Kanser Farkındalık Standı açılmıştır. Hastanemize kanser konusunda başvuran hasta ve yakınlarına bilgilendirme yapılırken Başhekimimiz Prof. Dr. Kenan Kaygusuz ve Hastane Yöneticileri standı ziyaret etti.
Hastanemizin Onkoloji Tanı ve Tedavi Merkezi olduğunu belirten Başhekim Yardımcımız ve Cerrahi Onkoloji Uzmanımız Doç. Meriç Emre Bostancı, “Tıbbi Onkoloji, Cerrahi Onkoloji, Hematoloji, Çocuk Hematoloji – Onkoloji, Gastroenterolojik Cerrahi uzman hekimlerimiz ve Onkoloji Tanı ve Tedavi Merkezimiz ile kanser tanı ve tedavisinde önemli sonuçlar alıyoruz” dedi.
Kanser tedavi yöntemlerinden bahseden Doç. Meriç Emre Bostancı, “Cerrahi tedavi, kanserli dokunun vücuttan çıkarılmasıdır. Birçok kanserde cerrahi tedavi en etkili yöntemdir ve bazı kanserlerde cerrahi tedavi ile kür sağlanabilmektedir. Cerrahi aynı zamanda tanıyı (biyopsi), evrelemeyi doğrulamak, yan etkileri ve ağrıyı azaltmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir.”
Erken teşhis ve tarama programlarının çok değerli olduğunu vurgulayan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Ahmet Ziya Bayhan, “Erken teşhis başarıyı etkileyen en değerli faktörlerden biridir. Kanser farkındalığını artırmak amacıyla düzenlenen 1-7 Nisan Kanser Haftası münasebetiyle ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nın önerisiyle gerçekleşen tarama programlarını sizlere hatırlatmak isterim. 50 yaşından sonra kolon kanseri, kadınlarda 40 yaşından sonra meme kanseri, kadınlarda 21 yaşından sonra rahim ağzı kanseri ve en çok sigara içenlerde 55 yaşından sonra akciğer kanseri için tarama programları rutin olarak uygulanmaktadır. Ayrıca hepatit ve rahim ağzı kanseri aşıları için hekimlerinizden görüş almanız çok değerlidir.
Genetik faktörlerin yanı sıra sigara içmenin de kanser riskinde büyük rol oynadığını belirten Uzm. Bayhan, “Kanser, ülkemizde ve dünyada kalp ve damar hastalıkları ile birlikte en yaygın ölüm nedenidir. Genetik faktörlerin yanı sıra sigara ve alkol kullanımı, viral enfeksiyonlar gibi faktörlerin çoklu katkısıyla oluşur. Yaşam süresinin uzamasıyla birlikte kanser görülme sıklığı da her geçen gün artmaktadır. Ancak yeni tedavi seçenekleri ile birçok kanser türü etkin bir şekilde tedavi edilmektedir.
Konuyla ilgili görüşlerini aktaran Hematoloji Uzmanı Dr. Ece Vural, “Lenf bezleri vücutta özellikle boyun, koltuk altı, kasık gibi yerlerde bulunan organlardır ve mikroplarla mücadelede görev alırlar. Bu bölgelerdeki ele gelen şişliklerin en sık nedeni enfeksiyonlar olmakla birlikte, bu düğümler yavaş yavaş büyüyorsa ve buna 6 ayda %10’dan fazla istemsiz kilo kaybı, enfeksiyon olmaksızın 38°C’yi aşan ateş eşlik ediyorsa veya eşlik ediyorsa geceleri aşırı terleme şikayetleri ile Lenf kanseri olasılığı düşünülerek mutlaka bir hematoloji uzmanına başvurulmalıdır.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı